UMRO JE SLAVKO KRAJCAR, POTPREDSJEDNIK HRVATSKOG OGRANKA MEĐUNARODNE ELEKTRODISTRIBUCIJSKE KONFERENCIJE


Prof. emeritus dr. sc. Slavko Krajcar bio je jedan od utemeljitelja HO CIRED-a u veljači 2006. godine, i bio je na dužnosti jedniog od dva potpredsjednika. HO CIRED mu je dodijelio 2014. godine „Priznanje za stručni doprinos razvoju elektrodistribucijskog sustava“.

Bio je svestrano realizirana osoba: profesionalno, privatno, društveno. Imao je uzornu akademsku karijeru, provevši cijeli svoj radni vijek na (ETF)FER-u - prolazeći nastavnim stupnjevima do nedavnog imenovanja, u svibnju 2021., u zvanje professor emeritus. Imao je zapaženi dvostruki dekanski mandat na FER-u 1998.-2002. iz kojega će ostati zapamćeno njegovo sudjelovanje u modernizaciji univerzitetskog života uvođenjem studentskih identifikacijskih kartica: popularnih iksica.

Bio je član i dužnosnik brojnih udruga, sudionik i moderator mnogih stručnih skupova, medijski prisutan u širokoj javnosti. Bio je promotor i popularizator novih (elektro)energetskih stremljenja.

Bio je predsjednik Čakavskog sabora 2006. – 2015. godine. Urednik je nekoliko zbornika istarsko zavičajne tematike. Izdao je dvije knjige pjesama: „Kunfina bilo ni“ (izdavač: Katedra Čakavskog sabora, 2004.) i „Kunfina ni“ (Čakavski sabor Žminj, 2010.).

Bio je obiteljski čovjek, njegov je životopis može pogledati ovdje, a tu su njegove posebne zasluge. O ispraćaju i povezanim sadržajima pogledajte http://www.fer.unizg.hr/novosti?@=2u075#news_94045">www.fer.unizg.hr/novosti?@=2u075#news_94045

Možda bi bilo primjereno završiti Ciceronovim citatom kojeg se prisjetio Slavko Krajcar u katalogu izložbe o Juraju Dobrili: Život koji nam je dala priroda, kratak je, ali sjećanje na valjano upotrijebljen život, vječno je.

[Z. Ton.]