VJETROELEKTRANA KORLAT PUŠTENA U POGON


U HEP-ov je planu povećati udjel obnovljivih izvora energije do 2030. .s 35 na više od 50 posto. Taj se cilj planira postići revitalizacijom postojećih hidroelektrana i izgradnjom novih te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije.

Prva elektrana iz tog plana: vjetroelektrana Korlat, jučer je puštena u trajni pogon (28. travnja). Vjetroelektrana se lako vidi s autoceste A1.

Lokacija Korlata, poznata dosada po vinima, postaje već sada dominantna u zelenoj energetskoj topografiji Hrvatske – a bit će to u svom punom sadržaju kada se projekt na tom području zaokruži i sunčanom elektranom.

VE Korlat počela se graditi u lipnju 2019.: https://www.ing-grad.hr/hr/projekti/energetika-i-infrastruktura/energetika/1393-vjetroelektrana-korlat-benkovac. Izgrađena je u ugovorenom roku od godine i pol dana, i puštena u pokusni rad početkom prosinca 2020.: http://m.057info.hr/vijest/vjetroelektrana-korlat-pustena-u-probni-rad-pogledajte-fotogaleriju/130233.html .

Objava za medije uz jučerašnje puštanje u pogon može se ovdje pogledati, a video snimka događaja na https://www.youtube.com/watch?v=FvY6haQRJiM

[Z. Ton.]

VE Korlat   6 VE Korlat   2 VE Korlat   3
 Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH  Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a  Puštanje VE Korlat u trajni pogon